Szentségek: keresztelő, esküvő, betegek kenete

Keresztség, elsőáldozás, bérmálás

Gyermeke keresztelését a lakóhelye szerinti illetékes plébánián kérje, hiszen ebben a helyi plébános az illetékes! Ha valamely oknál fogva mégis Szentkúton szeretné megtartani a keresztelőt, akkor személyesen jelentkezhet keresztelési időpont egyeztetésre szerdán vagy szombaton 15 és 17 óra között Áron testvérnél. 

Elsőáldozásra, bérmálásra alapos felkészülés, és a helyi plébániai közösségbe való betagozódás szükséges. Mivel Szentkút nem plébánia, hanem zarándokhely, ezért nálunk nincs elsőáldozás és bérmálás. Javasoljuk, hogy ezeknek a szentségeknek a vételéhez a helyi plébánosához forduljon, írassa be gyermekét hittanórára és látogassa vele együtt rendszeresen a vasárnapi és ünnepnapi szentmiséket!

 

Beavató szentségek felnőtteknek

Felnőtt korban a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia szentségében való részesedés egyben az Egyházba való bevezetés, meggyökereződés időszaka. Ennek folyamata hosszabb idő, helyszíne pedig a saját plébániai közösség. Amennyiben gyermekkorában ezen három szentség valamelyikének felvétele kimaradt, Krisztussal való egységének ezen fontos állomásait bátran pótolja, és jelentkezzen a plébánosánál!

 

Házasságkötés

Ha a katolikus egyház szándéka szerint – szabadon, örök életre szólóan és a gyermekáldásra nyitottan – szeretné életét összekötni jegyesével, akkor kegyhelyünkön is kérheti az esküvőt, azonban ebben is a lakóhelye szerinti plébános az illetékes. Kérjük, hogy itteni tervét, szándékát jelezze e-mailben ( szentkut@gmail.com), vagy a Zarándokház recepcióján.

Abban az esetben, ha már hosszabb ideje együtt élnek vagy csak polgárilag házasok, egyházi szempontból is örömmel rendezzük kapcsolatukat, amennyiben ennek nincs egyházjogi akadálya.

 

Betegek kenete

Beteg és időskorú testvéreink számára közösségileg Jézus Szíve ünnepén és a Porciunkula-búcsún – augusztus 2. körüli napokban – szolgáltatjuk ki a betegek szentségét. Egyéni esetekben személyes egyeztetés szükséges.

A szentség felvételének feltételei:

  • súlyos testi-lelki betegség vagy idős kor;
  • a megszentelő kegyelem állapota, azaz, ne legyen feloldozatlan súlyos bűne az illetőnek;
  •  ajánlott a szentgyónás elvégzése is a szentség felvétele előtt is.